przewód łączący serwo z silnikiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • joorii
    Classic
    • 2010
    • 28

Zamieszczone przez GRUBEER
    ale i tak moje pudełeczko jest mega fajnie różowe
    poka poka
  • norbert_2004_0r
    Drive
    • 2009
    • 46

Heja

Popękał mi przewód doprowadzający powietrze z serwa do silnika. Zamontowany został przewód tzw. 'samoróbka', który nie jest oryginalnym elementem tego typu.

Chciałbym kupić oryginalny taki przewód lecz w serwisie kosztuje on 150.00 zeta.

Mam wobec tego 3 pytania :
    ----------------------------------
    1. Jak nazywa się ten przewód fachowo, można też podać jakiś numer z katalogu Skody ?
    2. Gdzie można kupić taki przewód np. używany ?
    3. Czy nie jest przeciwskazane montaż tego przewodu używanego ?

Dzięki za pomoc.

Pozdro
    Norbert

Komentarz

• czarny_wwa
      Rider
      • 2008
      • 411
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

norbert_2004_0r, nr katalogowy z pewnością podadzą Koledzy z forum (zdjęcia poglądowe poniżej - norbert_2004_0r, o to ci chodziło :? , ja natomiast chciałbym zauważyć, że odpowiedzi na pytanie nr 1 chyba już sam sobie udzieliłeś, skoro otrzymałeś informację ile on kosztuje w serwisie (rozumiem, że skody).

Na pytanie nr 2 odpowiem krótko: nie kupuj używki.

Pytanie nr 3 - patrz odp. na pytanie nr 2.

Powiem Ci szczerze, że jeżeli chcesz tym samochodem pojeździć to czasem na prawdę warto zainwestować. 150 zeta to chyba nie są jakieś straszne pieniądze, w porównaniu z ewentualnymi konsekwencjami. Ostateczna decyzja należy jednak i tak i tak do ciebie, bo to twój samochód, twoje pieniądze.

PS. jeżeli szukasz oryginalnej części lub zamiennika, jeżeli oczywiście takowy występuje, to są przecież osoby na forum, które takowymi handlują. Po prostu wczytaj się w forum. Jesteś zarejestrowany już troszkę, no więc :diabelski_usmiech

PS2. nr katalogowy, jaki znalazłem na alledrogo, przy okazji znalezienia i zapożyczenia zdjęcia to: 1J0 - 612 041 EF - przed zakupem, należy jednak ten numer zweryfikować :idea:
      Załączone pliki

Komentarz

• bobasek
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 326

Zamieszczone przez norbert_2004_0r
        Zamontowany został przewód tzw. 'samoróbka'
        nie wiem jak bardzo prowizoryczna jest Twoja samoróbka ale jeżeli nie chcesz wydać 150pln to nie widzę innego wyjścia jak spróbować samemu wymajsterkować coś podobnego do oryginału
        najważniejsze jest żebyś nie popsuł tych oryginalnych końcówek

idziesz do sklepu z częściami do ciężarówek i kuujesz metr bieżący przewodu (za ok 5,5pln brutto) pneumatycznego tekalan, najprawdopodobniej o średnicy 12mm (musisz wiedzić jaka średnicę ma popękany przewód - tu najważniejsza jest średnica wewnętrzna)
        12 ma w środku przekrój 9mm
        potem tniesz go na kawałki odpowiedniej długości i podgrzewajac ostrożnie za pomocą wrzącej wody formujesz ugięcia przewodu (dla fi12 minimalny promień zagęcia to ok 60mm)
        nastepnie rozmiękczasz końcówki przewodów w wrzatku i energicznym ruchem nasówasz do oporu na plastikowe złączki które zostały Tobie z starego przewodu i podziwiasz swoje dzieło
        największą trudność sprawi odtworzenie oryginalnych napisów na wężu

koszt operacji <10pln, czas operacji <1h
        5,5l/100

Komentarz

• krzynol
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 10961
          • Superb II combi (3T5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

dla przypomnienia - te okrągłe tulejki to są zawory zwrotne - muszą zostać
          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
          poprzednie modele:
          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• norbert_2004_0r
            Drive
            • 2009
            • 46

Rozumiem.

Kupię jednak nowy przewód w serwisie Skody.
            Czy poradzę sobie z jego wymianą, czy jest to coś co musi jednak zrobić mechanik ?

Czy problemy z odpaleniem silnika podczas zimnych wieczorów mogły być spowodowane montażem tego nieoryginalnego przewodu (P.S. nie mam w samoróbce tulejek na zawory na końcach) ?

Do czego jest ten zbiorniczek po środku przewodu ?
            Norbert

Komentarz

• czarny_wwa
              Rider
              • 2008
              • 411
              • Octavia III combi (5E5)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Czy poradzę sobie z jego wymianą, czy jest to coś co musi jednak zrobić mechanik ?
              Co prawda w tdi, a nie w benzynie, ale bez najmniejszego problemu sam go w mojej o1 zamontowałem, więc problemów nie powinieneś mieć żadnych.

Do czego jest ten zbiorniczek po środku przewodu ?
              patrzy wypowiedź powyżej - Kolegi krzynol

Komentarz

Pracuję...